Posted on

Väsentliga ting att veta om taktvätt

Det finns omtalade faktan om ditt tak som du bör lyssna på om du vill ha ett hållbart tak som är ordentligt skött. Här ska vi gå igenom vad det är som sägs och vad det egentligen innebär för dig och hur du ska gå till väga. För att ha ett hållbart tak är lika med takets kvitto att det är i bra skick om du ska sälja det.

Många utför sin taktvätt själv och det med högtryck, det är många firmor som håller med om att det inte är en bra idé att ställa sig på taket själv med denna. Vissa tror att det är ett säljargument för att firmorna vill ha mer jobb men sanningen är den att det finns en hel del kunskap man ska ha om takets material, skick och dylikt för att veta hur man bäst ska utföra en taktvätt med högtryck.

Sen så är det även viktigt att man behandlar taket med en taktvätt som man köper från din byggvaruhandel. Tvättar man bara taket med vatten så kommer mossa och lavara väldigt snabbt att få fäste igen och du behöver göra om processen med taktvätt göteborg, den har till och med kanske blivit värre än den var första gången då du bara spridit ut sporerna från mossan. Har du behandlat med en taktvätt från affären så har du dödat sporerna plus att mossan inte får chans att fästa i taket än på ett bra tag, vilket saktar ner tillväxten av växlighet på taket.

Om man i sin taktvätt inte ytbehandlar så får fukten från mossan fritt spelrum att tränga in i dina tegelpannor vilket gör dom porösa och mycket skörare. Sen blir det stora hål genom att den laven som gillar att växa på teglet äter kalken i det. På till exempel alla broar som finns i världen så använder man ett impregneringsmedel, inte samma som vid taktvätt men liknande. Hade man inte ytbehandlat brorarna så hade dom varit en stor fara om fukten hade fått härja fritt i materialet av bron.

Sen får man tänka på vilken sida av taket man är då man utför sin taktvätt och ytbehandlar det. Den norra sidan av taket blir i tio fall av tio alltid väldigt mycket mer sliten av väder och vind än de andra sidorna. Det beror på att det är ett kallare klimat på den sidan som även också är mycket fuktigare. Det kan till och med vara så att om man ska utföra en taktvätt på plåttak som material så kan man se att ena sidan är nästan ren och den som är på norrsidan är  grön, så mycket skillnad kan det vara. Så att ytbehandla norrsidan extra noga i sin taktvätt är ett väldigt bra råd!