Posted on

Allt om tandblekning

Det finns många saker som vi kan göra för att förbättra vårt utseende. Exempelvis så kan vi gå till frisören och klippa till en snygg frisyr. Vi kan även gå till gymmet och komma i form, vilket påverkar vårt utseende på ett positivt sätt. Ännu en sak som vi kan göra för att förbättra vårt yttre är att bleka våra tänder.

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en behandling som görs för att få tänderna att bli vitare. Det finns olika metoder för tandblekning men man använder alltid blekmedel, ofta i form av gel, som läggs på tänderna och bryter ner de missfärgade ämnena. Det går att bleka tänderna både hemma och hos en tandvårdsmottagning. Gör man det hemma så kan man använda sig av olika tandblekningskit som brukar gå att köpa på ett apotek. Detta innebär att man själv måste utföra processen och det är därför viktigt att läsa instruktionerna för tandblekning hemma noga. Bleker man istället tänderna hos en tandvårdsmottagning så är en fördel att det går snabbare. Handlar det bara om ytliga missfärgningar så kan tandläkaren enkelt putsa bort dem. Tandblekning hos en tandvårdsmottagning innebär att behandlingen antingen kan utföras direkt hos tandläkaren eller med hjälp av produkter som du kan använda hemma. Resultatet av en tandblekning brukar hålla i minst ett år.

När ska jag undvika tandblekning?

Tandblekning är inte något som är rätt för alla. Om du har problem med exempelvis ilande tandhalsar, tunn emalj eller borstskador så är en tandblekning ej passande. Du får heller inte bleka tänderna om du är under 18 år.

Olika sätt att öka hälsan för tänderna

Att ta hand om sina tänders hälsa kommer i sin tur att leda till att de blir vitare och snyggare. Detta är något som är bra att tänka på även om du brukar bleka dina tänder. Här är några tips:

  • Borsta tänderna noga två gånger om dagen.
  • Använd munskölj.
  • Använd tandtråd.
  • Undvik rökning och snusning.
  • Minska sockerintaget.

Fördelar med tandblekning

Det finns flera fördelar med att bleka tänderna. En av dessa är att man får ett ökat självförtroende. Om dina tänders utseende är något som du går och stör dig på och som håller dig tillbaka så kan en tandblekning alltså vara lösningen. En annan fördel är att människor kan börja behandla en bättre. Trots att det inte borde vara så, så döms vi ofta utefter vårt utseende. Med vitare tänder kan du därför ge ett bättre intryck i andras ögon, vilket kan leda till flera möjligheter i livet vad gäller till exempel jobb.