Posted on Leave a comment

Byta rör i ditt badrum 

Går du i tankarna på att byta rören i ditt badrum? Ring rörmokarenistockholm! Som fastighetsägare är det otroligt många saker att hålla koll på och underhålla för att säkerställa att bostaden är säker att vistas i. Badrummet är ett viktigt rum att sköta, eftersom bristande rör och ledningar kan leda till svåra skador. Avloppsrören är tämligen krångligt att byta och kräver ofta professionell hjälp. Därför väljer många att låta dem vara tills något händer som kräver akuta åtgärder. Genom att invänta en katastrof kan du tyvärr hamna inför dyra och komplicerade reparationer. Därför är det bra att hantera problemet innan något drastiskt inträffar.  

Byta avloppsrör 

De flesta avloppsrör håller mellan 30 och 40 år, vilket är ganska lång tid. Därför är ett byta av avloppsrör något de flesta fastighetsägare bara behöver göra en gång i livet. Därför kan det vara svårt som nybliven bostadsägare att veta när det är dags att byta rören igen. Att byta avloppsrör är ett stort ingrepp, då det kräver att man bryter upp både golv och väggar. Därmed blir ett byte av avloppsrör en omfattande renovering som kan kosta någonstans mellan 300 000 och 600 000 kronor, beroende på vilka estetiska val du gör under renoveringen. 

När ska man byta avloppsrör?

I grund och botten har avloppsrör en livslängd på mellan 30 och 40 år. Om dina rör har 30 år på nacken är det därför lägligt att planera för ett byte. Vissa faktorer kan nämligen påverka livslängden på avloppsrör, så som frysskador, korrosion, otäta skarvar och sprickor. Om rören har 30 år på nacken bör man förutom att byta ut rören även planera för ett stambyte. Ett stambyte är ett ännu större projekt som innebär att avlopp, vatten och i vissa fall även el behöver vara avstängt under en period. Därför kan ett provisoriskt boende behövas under tiden för stambytet, beroende på hur mycket stambytet påverkar ditt dagliga liv. 

Hur går det till? 

För att göra ett stambyte behöver golv och väggar rivas upp för att nya rör ska kunna läggas på plats. Eftersom golv och väggar behöver rivas ner behöver nya väggar och nytt golv läggas efter rören är bytta. Många väljer av praktiska skäl att totalrenovera sitt badrum i samband med stambytet. Du kan passa på att byta ut inredning, välja nytt kakel och bestämma vilka färger du vill ha i ditt badrum. 

Istället för att byta avloppsrör 

Om dina rör är intakta och välfungerande finns det faktiskt ett bra alternativ till att byta ut dina avloppsrör. Man kan filma rören och analysera deras skick. Förutsatt att skicket är hyggligt kan det räcka med att renovera rören istället för att utföra ett helt stambyte. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *