Posted on

Välj en liten bänkautoklav

Om du arbetar i ett mindre laboratorium eller på en vårdcentral kan en bänkautoklav vara ett perfekt alternativ om du vill kunna sterilisera dina verktyg på ett effektivt sätt. En sådan rymmer normalt mellan 17 till 28 liter. Det finns även större modeller som kan rymma ända upp till 122 liter om behovet finns. Normalt brukar man rekommendera de som är B-klassade eftersom de ger bäst resultat. Det beror på att ångan verkligen kan tränga in på djupet och se till att alla verktyg blir steriliserade till 100 %. Det gäller även om den är i förpackning. En sådan maskin kan användas av allt från tatuerare till tandläkare och läkarmottagningar.

Det finns även större bänkautoklaver

Känner du att en mindre bänkautoklav inte uppfyller alla dina behov kan du istället kontakta en återförsäljare och be om en skräddarsydd lösning. De flesta företag som säljer medicinsk utrustning kan ordna denna lösning åt dig. Dessa brukar dock inte kunna stå på ett vanligt bord utan brukar ha en egen bänk att stå på. Som vi nämnde tidigare i texten är det möjligt att leverera en bänk-autoklav upp till 122 liter. Fundera på vilken typ av verktyg som ska steriliseras i bänkautoklaven och vilka volymer som ska få plats. Om du endast driver en lite mindre verksamhet brukar det räcka gott och väl med en lite mindre bänkautoklav.

Autoklav som kommer med smarta funktioner

De flesta bänkautoklaver är idag väldigt moderna och och kommer med flera smarta funktioner som gör din arbetsdag lättare. Många maskiner har till exempel en startfördröjning så du som användare kan styra precis när en ny cykel ska börja. Många kommer även med Wi-Fi så du kan överföra all information till en mobil eller surfplatta. Då kan du enkelt ha översikt över de program som körs vilket underlättar dokumenteringen.

Sterilisera dina instrument snabbt och enkelt

Om du arbetar med instrument som går under huden på patienter finns det alltid en risk för infektioner. Därför bör man aldrig slarva med sterilisering av dessa. Det är också viktigt att samtliga instrument är steriliserade innan du påbörjar ett nytt ingrepp av något slag. Det gäller allt från tatuering till hårtransplantationer. I en bänkautoklav steriliserar du allt från kompressorer till pincetter snabbt och enkelt i hög ånga. Ett plus är att dessa maskiner är miljövänliga och gör minst skada på klimatet. Det är viktigt att välja en maskin som hettar upp ångan till minst 134 grader annars finns det risk att vissa bakterier överlever. Det bör du alltså försäkra dig om innan du köper en maskin.