Posted on

Enklere liv med båttralle 

En båttralle kan ta båtlivet til neste nivå fordi en ny verden av muligheter åpner seg. For det første trenger du ikke lenger å binde deg til en fast kaiplass, og sparer dermed mye av utgiftene forbundet med å ha båt. For det andre kan du nå enkelt flytte egen båt lange avstander ved behov, for å prøve ut nye farvann. Med en båttralle har du med ett den komplette pakken, men det er svært viktig å velge riktig når man skal kjøpe en slik tralle. I denne artikkelen gir vi deg derfor noen tips om hvordan du velger riktig. 

 

Hvor stor tralle trenger du? 

Størrelsen er viktig når vi snakker om båttraller å båthenger. Slike traller er klassifisert etter både lengde og vekt. Det er ikke vanskelig å måle lengden på båten din, men å finne ut vekten kan være litt mer utfordrende, særlig hvis du har kjøpt båten brukt. Husk at vekten også inkluderer mer enn selve båten, man må også ta med vekten på motor, drivstoff, utstyr – kort sagt hele pakken. De som lager traller, vil gjerne gi deg en maksvekt, ofte forkortet GWR, som du kan sjekke i forhold til båtens vekt med alt inkludert. Legg gjerne på 15 prosent for sikkerhetens skyld. Vær også obs på at du vil kunne ha behov for en stødigere tralle hvis baugen på båten er ekstra tung. Dette kan nemlig føre til at båten vipper opp og ned mens du kjører, som selvfølgelig er både forstyrrende og potensielt trafikkfarlig. 

 

Ha de riktige bremsene 

Bremser gjør det lettere å holde trallen under kontroll mens du kjører. Har du flere akslinger på trallen, vil vi anbefale at du har bremser på alle akslingene. Vær på vakt når det gjelder elektriske bremser, for disse kan enkelte ganger få problemer etter møtet med saltvann. Elektriske bremser er fine å ha fordi man kan bremse tilhengeren før man bremser bilen, men bør nok helst forbeholdes båter som kun eller i hovedsak brukes i ferskvann. Sats på hydrauliske bremser i stedet. 

 

Hvilket materiale er best? 

Båttraller kommer i ulike former for materiale, alltid et eller annet metall. Vil du ha en fin båttralle som matcher båten, kan en malt tralle i vanlig stål være greit. Igjen er imidlertid problemet at dette i praksis bare er en passende løsning for ferskvann. Skal du ut på sjøen, trenger du en båttralle i galvanisert stål eller aluminium. En ståltralle er tyngre og litt mer krevende å manøvrere, men aluminium er en del dyrere. Her må man med andre ord vurdere om lettmetall er verdt det.