Posted on

Planera din köksrenovering för att undvika vanliga misstag

Har du tankar på att renovera ditt kök som så många andra finns det en del att tänka på. Du kanske drömmer om ett stort och luftigt kök eller vill göra något unikt. Oavsett vilka planer du har inför köksrenoveringen så finns det klassiska misstag som många gör. En totalrenovering av köket är ett mycket stort projekt. Ibland kan det till och med vara långdraget om det är ombyggnader. Har du tänkt göra det mesta själv så kan det ta än längre tid. Ett vanligt misstag är att försöka göra det under semestern och det slutar med att du är så trött att du inte haft tid att få den nödvändiga vilan du behöver inför ett nytt arbetsår.

Missar i planeringen

Det går inte att komma ifrån att det kostar att renovera ett kök. Summan kan variera men vill du ha ett helt nytt kök så kan du sällan räkna med under 40 000 kronor för ett mindre kök. Ett stort kök där du vill ha lite extra finesser kan gå på runt en halv miljon. Så därför är det viktigt att du budgeterar noga. Börja med att spana in vad köken kostar och räkna in alla smådetaljerna. Ska du anlita någon så kan du begära in flera offerter för att bilda dig en uppfattning om vad det kostar. Funderar du på att ta ett lån för att finansiera renoveringen så tala med din bank eller göra flera jämförelser med olika kreditgivare. Det kan löna sig att renovera köket genom https://köksrenoveringstockholmslän.se för att höja värdet men om du vill ha något unikt så kanske det inte lockar andra lika mycket.

Mått, djup och ventilation

När du ska rita upp ditt kök är det också bra att använda sig av experter. En vanlig miss är att placera diskhon, spis och kylskåp felaktigt. Då blir köket svårjobbat och det blir många extramoment. Tänk också på ytan intill spis och diskho så du har utrymme att laga mat och ställa ifrån dig saker. Många drömmer om en köksö men placeras den fel är den mest i vägen. Det går att få ut mer av köksön genom att integrera den med spisplattor och diskho. Idag ställs det allt högre krav på sopsortering. Därför kan det vara bra att planera in så du kan sopsortera redan i köket. Det kan ta lite plats men det kan vara värt det för att slippa springa och sortera till andra rum. Belysningen är viktig och det är bättre med för mycket belysning än för lite. Ventilationen är viktig i köket. Så förutom en bra och effektiv köksfläkt är det värt att satsa lite extra på ventilation som bidrar till en bättre inomhusmiljö.